در این متن کوتاه کلیات مهم طرح بهبود وضعیت خانواده ها با تفکر نظام مند تقدیم می شود.
مخاطب طرح دست اندرکاران خدمات خانواده و مسولین هستند.
به نام پیوند دهنده دل ها
دریافت فایل دریافتpdf
نمایه طرح «بهبود شاخص های خانواده با تفکر نظام مند»
" Improving family indicators with systematic thinking " project
سوال : چگونه با صرف کمترین نیروی انسانی و هزینه، وضعیت خانواده ها در جامعه مخاطب بهبود می یابد؟ چگونه از قانون 20-80 استفاده کنیم؟
1. مخاطب این طرح: دانشگاه دوست دار خانواده، مسجد خانواده محور، شرکت های پیشرو دوست دار خانواده، هیئت ها و انجمن های مردم نهاد هستند و مخاطب دوم آن مسولین دستگاه های دولتی در جهت سازمان دهی بهتر و مدیریت دانش می باشند.
2. هدف بهبود شاخص های خانواده است. به افزایش ازدواج و کاهش طلاق با کمترین هزینه و نیرو توجه دارد. بهبود شاخص های تکمیلی نیز مهم است.
دومین هدف: زمینه سازی برای تدوین گرایش «مدیریت دفتر خانواده» در مجموعه رشته «زنان و خانواده» است و زمینه های کاربردی و محتویات مهمی دارد.
3. مبانی نظری و اسناد بالادستی: طرح در چارچوب نکات مهمی از کلام الله مجید و روایات معتبر اهل بیت(ع) و تفسیر ولی فقیه جامعه از آن ها ارایه می شود. همچنین اصول موضوعی قانون اساسی، سیاست های کلی نظام، اسناد مصوبات مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی جمع آوری شده و اصول برنامه با الهام از مبانی نظری در قالب مراحل: برنامه ریزی، اجرا و پایش؛ دسته بندی شدند و برخی از مبانی مهم در قالب طرح های گرافیکی در دسترس است. www.b2n.ir/tarhha
4. این طرح در شناخت آسیب ها و ارزیابی و پایش عملکرد، به شاخصها توجه دارد و سعی می کند به طور مستمر در کمی کردن شاخص های خانواده و بررسی وضعیت موجود و مطلوب و هدف گذاری دقیق تر دقت کند. (ملاحظه برخی از شاخص ها www.b2n.ir/shakhesha )
5. در مواجهه با مشکلات خانواده؛ مهم ترین ضعف برنامه حمایت از خانواده را اشکالات سازمان دهی ظرفیت های عظیم ملی و ضعف در شاخص های پایش می داند. بنابراین راهبرد برنامه بر اساس تفکر نظام مند: برنامه موثر، افراد موثر، روابط نظام مند و نظریه سیستم هاست.
6. طرح سعی می کند بهترین ابزارهای بهبود را شناسایی و در وزن دهی به این موارد به عنوان ارکان برنامه (سرفصل ها و کلیات فعالیت ها) توجه داشته باشد و معتقد است ارکان برنامه مثل اجزای یک اتومبیل یا ساختمان، باید به درستی شناسایی شوند و همدیگر را ببینند. در هماهنگی کامل با هم عمل کنند و افراط و تفریط در تخصیص اعتبارات، حالت بهینه را از بین برده و حتی با توجه به مفهوم «هزینه فرصت» و «بهره وری نهایی» گاهی اجرای برنامه، اثر معکوس خواهد داشت و شاخص ها افت می کند. ارکان برنامه مثل «نشاط خانواده ها، الگوسازی، فضاسازی و بهره گیری از هنر» برطرف کننده آسیب های بسیار است و ما را از بخشی از دغدغه های آموزشی، مشاوره و همسان گزینی بی نیاز می کند. البته توجه به همه موارد ضرورت دارد. دلایل مهمی برای هر سرفصل برنامه وجود دارد و توزیع منابع هم باید بین آن ها متناسب باشد.
نمونه ای از ارکان برنامه حمایت از خانواده *در ذیل هر کدام از این موارد، چه فعالیت های سودمندی به نظرتان می رسد؟ *شما منابع و امکانات موجود را چگونه در این موارد تخصیص می زنید و برای هر کدام چند درصد وقت و پول را هزینه می کنید؟ *آیا از نمایه ها و اینفوگرافی های زیبا برای جذب مخاطب و کاهش آسیب های حوزه خانواده استفاده می کنید؟ |
7. رکن دیگر تفکر نظام مند، توجه به افراد موثر در حل مساله است. سازمان دهی نیروهای موجود کارگشاست. با هم افزایی مسولین دولتی (اعضای ستاد ملی زن و خانواده و سایر دستگاه های مسول) و ظرفیت عظیم مردمی (انجمن های مردم نهاد، مساجد، هیئت ها) می توانیم قدم های موثری در بهبود شاخص ها و رفع گرفتاری مردم برداریم.
به طور خلاصه و در یک بیان ساده و ابتدایی لازم است امکانات و ظرفیت ها به تفکیک ارکان برنامه جانمایی و استفاده شود و نقاط موازی کاری و خلاء ها شناسایی و توانایی ها و امکانات سازمان دهی شود. طبقه بندی های جزیی تر به تفکیک گروه های سنی مخاطب و مناطق جغرافیایی مخاطبان نیز بسیار جالب و در دسترس است.
بی توجهی به ارکان برنامه موثر و بی توجهی به زحمات آماده هر کدام از افراد موثر، موجب پایمال شدن منابع و عدم تخصیص بهینه می شود. حتما قبل از شروع کار جدید، پیشینه ها و دسترنج ها را ببینید. برنامه های کم هزینه و قابل اجرا در دسترس ماست. برای مخاطبان دلگرم کننده و بهبود دهنده شاخص هاست. با همین امکانات جامعه و در فاز اول، برنامه های کاربردی وجود دارد که با 20 ساعت کار در هفته و کمترین هزینه ها بتوان شاخص های خانواده را در مجموعه های مختلف بهبود بدهیم.
ملاحظه توضیح شاخص ها و برنامه های کاربردی پیشنهادی www.efcf.ir
ملاحظه فهرستی از سازمان های دولتی مسول و نشانی و تلفن مجموعه های مردم نهاد www.b2n.ir/emkan
ملاحظه نمونه اجرای آزمایشی و نتایج طرح www.mut.ac.ir/family و ارتباط با نویسنده 09192220945